Cel geëist tegen Rotterdamse broers in beeld door Sky ECC voor witwassen 50 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen twee 40-jarige broers voor ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. In de zaak staat de jongste broer centraal, die geïdentificeerd is als de gebruiker van cryptotelefoons.

Ondergronds Bankieren en Witwassen

De jongste broer wordt verdacht van het witwassen van bedragen van ongeveer 50 miljoen euro, vermoedelijk afkomstig uit drugshandel. Uit onderzoek blijkt dat hij op grote schaal bezig was met het innemen en uitgeven van grote contante geldbedragen, verdiend met drugshandel. Zijn identificatie als gebruiker van cryptotelefoons van berichtendienst SKYECC, met de naam ‘Iron Man’, speelt een cruciale rol in het onderzoek.

Coördinerende Rol en Transacties

Uit de verzamelde crypto-data blijkt dat de jongste broer een coördinerende rol had in de criminele organisatie. Hij stuurde koeriers aan die fysieke overdrachten van het geld uitvoerden. Chatberichten onthullen dat de omvang van deze transacties aanzienlijk is, met minstens 44,5 miljoen euro en 5,8 miljoen dollar in de periode van april 2019 tot november 2020.

Witwaspraktijken en Contacten

De oudere broer van de hoofdverdachte wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het witwassen van contant geld. Hij onderhield contacten binnen de criminele organisatie en faciliteerde nieuwe transacties. Beide broers zijn op 27 november 2022 aangehouden op Schiphol na aankomst van hun vlucht uit Turkije.

Procesafspraken voor Snellere Afhandeling

Met het oog op een snelle behandeling van de zaak hebben het OM en de verdediging procesafspraken gemaakt. Als de rechtbank instemt met de afspraken, wordt de opgelegde straf direct uitgevoerd. De verdediging zal geen verweren voeren en geen onderzoekswensen indienen.

Uitspraak en Mogelijke Gevolgen

De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht over twee weken. De afgesproken straffen zijn vijf jaar cel voor de hoofdverdachte en twee jaar voor zijn oudere broer. De zaak werpt opnieuw licht op de ernst van witwaspraktijken en ondergronds bankieren, waarbij grote geldbedragen illegaal worden omgezet in legaal vermogen. De aanpak van dergelijke praktijken blijft een prioriteit voor het OM, aangezien witwassen onze legale economie bedreigt en een ontwrichtend effect heeft op de maatschappij.