© Pexels

Cel geëist tegen trainster zwemclub Zwolle na misbruik minderjarige meisjes

Een 21-jarige vrouw stond in Zwolle voor de rechter vanwege seksueel misbruik van twee minderjarige zwemsters.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft ze ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat niet alleen de meisjes, maar ook hun ouders in haar hadden als zwemcoach. De zaak heeft grote impact gehad op de slachtoffers, hun families en de zwemvereniging.

Misbruik in twee periodes

De verdachte werkte als coach bij een zwemvereniging en wordt ervan beschuldigd in twee periodes misbruik te hebben gepleegd. De eerste keer zou hebben plaatsgevonden tussen eind 2020 en begin 2021, toen de vrouw 17 jaar oud was en de slachtoffers ongeveer 14 jaar waren. De tweede periode was van eind 2023 tot begin 2024, toen ze 20 jaar oud was. In die laatste periode zouden er ook opnames zijn gemaakt die als kinderporno worden beschouwd.

Volgens het OM gebruikte de vrouw haar positie binnen de zwemvereniging om de slachtoffers onder druk te zetten en te manipuleren. De officier van justitie benadrukte dat ze niet alleen fysiek, maar ook psychisch ernstige schade heeft aangericht. “Slachtoffers van misbruik ondervinden vaak langdurige psychische gevolgen, met impact op hun levensgeluk, opleiding, werk en sportprestaties,” aldus de officier.

Imago van zwemsport geschaad

De zaak heeft volgens het OM niet alleen gevolgen voor de slachtoffers en hun ouders, maar raakt ook de bredere zwemwereld. “Ouders zullen zich nu afvragen: hoe veilig is mijn kind bij een coach? En jeugd-zwemcoaches kunnen zich door deze zaak onterecht in een kwaad daglicht gesteld voelen,” stelde de officier van justitie.

Volwassenenstrafrecht en strafeis

Hoewel de vrouw bij het eerste misbruik zelf nog minderjarig was, vindt het OM berechting volgens het volwassenenstrafrecht passend. De reclassering zag geen reden om hiervan af te wijken. De vrouw heeft een blanco strafblad, maar lijkt zich volgens het OM nauwelijks bewust van de ernst van haar daden.

Het OM eist een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden om herhaling te voorkomen. Ook wil het OM een contactverbod met de slachtoffers. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Volg Crime Nieuws op:

WhatsApp Instagram Snapchat Twitter (X)