Cel geëist tegen wietkwekende agent die tijdens observaties door collega’s werd herkend

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een agent voor het runnen van een wietkwekerij. De verdachte werd door zijn collega’s herkend tijdens observaties.

De professioneel aangelegde wietkwekerij in Heemstede kwam in beeld bij de politie door getapte telefoongesprekken in een ander onderzoek. Er werd door de verdachten gesproken over de wietkwekerij en het verzorgen en knippen van plantjes. De politie heeft observaties uitgevoerd en daaruit bleek onder meer dat het dak meerdere malen erg heet was, het stroomverbruik extreem hoog opliep en dat de verdachten daar meerdere keren kwamen om spullen te brengen en op te halen. Een van de verdachten woonde in het pand waar op zolder uiteindelijk een wietkwekerij werd ontdekt.

Wat opmerkelijk was is het feit dat agenten één van de verdachten herkenden als een collega. ‘De kwekerij in het rijtjeshuis zorgde voor een ernstige gevaarzetting voor omwonenden en er is elektra gestolen voor het runnen van de kwekerij. Deze man was kundig en gewaardeerd politieman, hij heeft nooit eerder een misstap begaan. Toen duidelijk werd dat hij als verdachte was aangehouden en werd ontslagen als politieman, heeft dat veel impact gehad binnen de eenheid. Maar hij heeft willens en wetens jarenlang hennep gekweekt en geoogst. Hij was de initiatiefnemer voor de kwekerij en heeft anderen erbij betrokken en hen hiermee zwart geld laten verdienen. Ook heeft hij hier zelf goed aan kunnen verdienen. Zeer kwalijk, zeker voor een politieman. Door zijn handelen heeft de verdachte de criminaliteit in stand gehouden, terwijl hij in zijn andere leven samen met zijn collega’s tegen diezelfde criminaliteit streed.’ Aldus de officier van justitie.

De officier eiste tegen de voormalige agent vanwege zijn hoofdrol in de kwekerij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden. De andere verdachten hoorden werkstraffen van ruim 200 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak tegen de wietkwekende politieagent.