Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen zeven mannen voor grootschalige handel in cocaïne en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot tien jaar cel geëist tegen zeven mannen die verdacht worden van drugshandel, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De zeven verdachten, variërend in leeftijd van 37 tot 45 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Assendelft en Alkmaar. De zaak kwam aan het rollen in 2016 toen een man zich vrijwillig bij de politie meldde en onder invloed verklaarde dat hij in zijn woning in Amsterdam-Osdorp wapens, cocaïne en een groot geldbedrag had liggen. Deze spullen zouden van een organisatie zijn en de man was bang dat die organisatie hem om wilde brengen. De politie constateerde dat de betreffende woning waarschijnlijk een stashplek was. Bij doorzoeking bleek de informatie inderdaad te kloppen en agenten troffen 100 kilo cocaïne, wapens en ruim 800.000 euro aan in het pand.

De verklaring leidde uiteindelijk in juni 2017 niet alleen tot de veroordeling van de inmiddels 42-jarige man, maar ook tot een strafrechtelijk onderzoek naar de criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel en witwassen. In november 2017 werden de zes overige verdachten aangehouden. Ze worden ervan verdacht zich gedurende ruim 3,5 jaar te hebben schuldig gemaakt aan grootschalige handel in drugs en witwassen.

Binnen de organisatie was er volgens de officier van justitie sprake van ‘werkers’ en ‘bazen’ en was er iemand die de administratie beheerde. De leden van de organisatie hadden niet alleen de beschikking over grote geldbedragen, maar ook over PGP-telefoons, dure horloges, en dure auto’s die allemaal gedurende het onderzoek in beslag werden genomen.

Uit afgeluisterde gesprekken, onder meer getapte telefoongesprekken en gesprekken op WhatsApp, is duidelijk geworden dat de verdachten onderling veelvuldig communiceerden onder hun bijnamen: ‘Beer’, ‘Oog’, ‘Scap’, ‘Bob’ en ‘Brulaap’. Ook een PGP-telefoon, die door de politie ontgrendeld kon worden, leverde een schat aan bewijs op tegen de organisatie, meldt het OM. Daarnaast hadden de verdachten veel internationale contacten. Tijdens doorzoekingen van hun woningen werden ook schriftjes en blaadjes met aantekeningen aangetroffen die betrekking hadden op de administratie van de organisatie: bijnamen van afnemers, aantallen kilo’s, bedragen, betalingen en bestellingen.

De officieren van justitie hebben bij het bepalen van de strafeisen behalve met de rol waarvan de mannen worden verdacht ook rekening gehouden met het strafrechtelijk verleden en met de persoonlijke omstandigheden. Tegen de verdachten zijn straffen tot tien jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.