Cel geëist voor afpersing fruitbedrijf na onderschepping partij blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor afpersing van een fruitbedrijf vanwege een onderschepte partij blokken cocaïne.

Vorig jaar kreeg de directie van fruitimporteur De Groot Fresh Group in Hedel dreigende sms’jes. De berichten volgden kort na de vondst van 400 kilo cocaïne in een lading bananen uit Zuid-Amerika.

De daders eisten van het bedrijf een miljoen euro cash of grote bedragen in bitcoins ter compensatie van de misgelopen inkomsten van de drugssmokkelaars. Werd dat niet gedaan dan zouden willekeurige medewerkers van het bedrijf worden geliquideerd.
 Via zes verschillende prepaid nummers is er sms-contact geweest tussen de afperser(s) en de directie. Er werden instructies gegeven hoeveel en op welke manier er betaald moest worden.

Op 29 mei zou er een geldoverdracht plaatsvinden in Zaltbommel, waarbij de 33-jarige verdachte en zijn vriendin betrokken zijn. De overdracht van 150.000 euro gaat uiteindelijk niet door. Op de afgesproken plek staat een auto met hierin leden van een arrestatieteam. De 33-jarige man en zijn vriendin worden gezien door de politie, vertrouwen het niet en maken rechtsomkeer. Na de mislukte overdracht wordt het bedrag verhoogd en moet er in bitcoins betaald worden. De sms’jes die na de mislukte geldoverdracht tot en met 5 juni zijn verstuurd, bevatten instructies over de betaling in bitcoins.

Sinds de berichten vrezen De Groot en zijn medewerkers voor hun leven. Meerdere keren hebben er intimidaties plaatsgevonden. Zo is er onder meer een handgranaat op de stoep bij een zoon van een directeur geplaatst, werden er twee woningen van medewerkers beschoten en brandde een woning af van twee ex-medewerkers. Het onderzoek naar de intimidaties en bedreigingen is nog in volle gang.


Volgens het OM hebben de 33-jarige en de 35-jarige verdachte, samen met de verdachten die op 10 december terecht stonden in deze strafzaak, op een nauwe en bewuste wijze samengewerkt, en zodoende is er sprake van medeplegen. De officier van justitie heeft tegen de 33-jarige verdachte een gevangenisstraf van 18 maanden, met aftrek van het voorarrest, geëist. De strafeis tegen de andere verdachte wordt in een later stadium bekendgemaakt.