Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor beïnvloeden getuigen in onderzoek neerslaan agent tijdens trouwstoet Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor beïnvloeding van getuigen in de zaak rond de mishandeling van agent tijdens een trouwstoet in Rotterdam.

Tegen drie familieleden van de man die op 30 augustus 2019 tijdens een trouwstoet in Rotterdam een agent KO sloeg, zijn celstraffen geëist voor het beïnvloeden van getuigen. Een 45-jarige vrouw en een 55-jarige man moeten als het aan de officier van justitie ligt 90 dagen de gevangenis in. Een 24-jarige man hoorde 100 dagen tegen zich eisen. De strafeis tegen hem valt hoger uit omdat hij naast het beïnvloeden van getuigen ook terecht stond voor het beledigen van de neergeslagen agent.

Op 30 augustus 2019 zorgde een trouwstoet voor overlast op de weg in Rotterdam. Een agent had de stoet aan de kant gezet en werd opeens van achteren door een van de feestvierders geslagen. Het slachtoffer ging neer en raakte buiten bewustzijn. Ondanks dat veel mensen in de stoet hadden gezien wie de klap had uitgedeeld, weigerden ze mee te werken aan het onderzoek om de identiteit van de dader te achterhalen, aldus het OM.

De dagen erna zouden verschillende getuigen zijn beïnvloed. Er werden verschillende getuigen opgedragen te verklaren dat ze stoned waren en daardoor niets hadden meegekregen van het incident of net toevallig de andere kant opkeken toen de agent de klap kreeg. Ook mochten ze niet zeggen waar de gezochte man zich op dat moment bevond. De drie Rotterdamse verdachten zorgden er volgens de officier voor dat de verhalen onderling werden afgestemd in een poging het onderzoek van de recherche ernstig te frustreren.

‘De politie werkt met man en macht om daders op te sporen en de straten veilig te houden voor de burgers. En dat werk wordt de politie onmogelijk gemaakt door personen zoals verdachten die erop uitgaan om getuigen het zwijgen op te leggen, of anders te laten verklaren. Door dergelijke beïnvloeding bemoeilijken zij het oplossen van de zaken. Een ieder die getuige is geweest van voor een strafzaak relevante feiten, behoort daarover ten overstaan van de politie in vrijheid en onbelemmerd te kunnen verklaren. Beperkingen van deze vrijheid ondermijnen het functioneren van de rechtsorde.’ Aldus de officier van justitie tijdens de zitting. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.