granaat vuurwapens coke satudarah, inval lid satudarah wapens
Foto ter illustratie. © OM

Cel geëist voor via dark web bestellen handgranaten uit Verenigde Staten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor het bestellen van explosieven via het dark web.

Het onderzoek werd gestart nadat op 20 maart 2017 informatie uit de Verenigde Staten binnenkomt dat een persoon die woonachtig in Nederland is, via het dark handgranaten probeert te kopen. Verder bleek uit e-mails dat de koper van de handgranaten informeert bij de verkoper in Amerika naar de levering van 500 gram Semtex en C4 en vier ontstekers. Uit nader onderzoek blek dat hij Dexamphetamine en GBL te koop aanbood op het dark web.

De politie en het OM besloten bijzondere opsporingsmiddelen in te zetten. Er werd besloten om een gecontroleerde levering te doen met twee onklaar gemaakte ontstekers. Toen het pakketje in ontvangst werd genomen kwam een arrestatieteam in actie en heeft een inval in het pand gedaan. Hierbij werden twee personen aangehouden.

Bij de doorzoekingen op diverse locaties vindt de politie een grote hoeveelheid pillen en chemicaliën en een kluis met een geldbedrag. Daarnaast wordt een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen en vier jammers. De politie treft tevens boekwerken aan over de productie van explosieven en methamfetaminen. De man heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan zes ernstige feiten, waaronder de voorbereidingshandelingen op het vervaardigen van GHB, het aanwezig hebben van harddrugs en de poging invoer van twee handgranaten.

Het OM is van onderdeel dat een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, passend is in deze zaak. Daarnaast is een ontnemingsvordering geëist voor de handel in Dexamphetamine en GBL. Het gaat om een bedrag van 311.797 euro.