De overvallers overmeesterd door de juwelier en omstanders op straat. © screenshot

Cel geëist voor brute overval waarbij juwelier werd geslagen met vuurwapen en hamer in Amersfoort

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vijf jaar gevangenisstraf geëist voor een brute overval waarbij een juwelier werd geslagen met een vuurwapen en een hamer.

Op 16 juli 2019 dringen twee gewapende overvallers de juwelier in Amersfoort binnen en bedreigen de eigenaar en zijn vader. Er ontstaat een worsteling waarbij een van de overvallers meerdere keren probeert te schieten op de vader. De vechtpartij zet zich buiten de zaak voort en de juwelier krijgt klappen met het vuurwapen en een voorhamer.

Met behulp van omstanders worden de twee overvallers overmeesterd en overgedragen aan de politie. De vader van de juwelier wordt met spoed naar de intensive care overgebracht. Hij blijkt meerdere gebroken ribben en een gescheurde milt te hebben opgelopen. De juwelier zelf heeft diverse wonden en kneuzingen. Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers met de psychische gevolgen van deze traumatische dag, aldus de officier van justitie.

De overvallers, mannen van 22 en 18 jaar uit Amersfoort, worden verdacht van onder meer poging doodslag en het medeplegen daarvan. Behalve voor poging doodslag zijn de twee vervolgd voor poging afpersing en/of diefstal, (zware) mishandeling, bedreiging, verboden wapenbezit en heling. Tegen de destijds 22-jarige man is een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. De 18-jarige overvaller krijgt als het aan justitie ligt 1,5 jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De officier van justitie heeft de rechtbank ook verzocht om de verdachten te verplichten een schadevergoeding van ruim 22 duizend euro te betalen, waarvan ruim 13 duizend euro voor immateriële schade. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.

De overvallers overmeesterd door de juwelier en omstanders op straat. © screenshot