Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor deelname criminele organisatie met ‘contact grote baas Braziliaanse favela’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot tien jaar geëist tegen verdachten voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen, drugshandel en verboden wapenbezit. De organisatie zou onder meer de baas van een Braziliaanse favela als contact hebben.

De verdachten, een 46-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, een 40-jarige man woonachtig in Hoofddorp en een 26-jarige man uit Bunschoten, kwamen in april vorig jaar in beeld bij de FIOD. Eén van de verdachten werd door de douane gepakt met 50.000 euro op zak waarna er een onderzoek werd ingesteld.

Dit leidde naar een huiszoeking in Hoofddorp en de uiteindelijke aanhouding van de verdachten. Bij de huiszoeking is nog meer geld aangetroffen, maar ook een garderobe ter waarde van 20.000 euro, Rolex horloges en een vuurwapen. De woning staat op naam van iemand anders, net als een auto waarin de FIOD twee koffers met verborgen compartimenten aantrof, met daarin ruim vijftien kilo XTC pillen.

Volgens justitie zouden de verdachten van plan zijn geweest om een grote hoeveelheid cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Toronto te smokkelen. Ook zijn ze volgens het OM bezig geweest met het ronselen van vrouwen, vermoedelijk om via hen drugs en geld in en uit Nederland te vervoeren. Zelfs nadat er twee aanhoudingen waren verricht bleef de criminele organisatie actief, vanuit het Huis van Bewaring werden er plannen gemaakt voor de handel en smokkel van diverse verdovende middelen.

‘Kennelijk beschikt de organisatie over contacten en kennis, waardoor het voor hen mogelijk is grote hoeveelheden drugs van de ene kant van de wereld naar de andere te laten smokkelen. Zowel een corrupte douanier in Canada als de baas van een Braziliaanse favela kan de organisatie tot de vaste contacten rekenen.’ Aldus de officier van justitie.

De 40-jarige man uit Hoofddorp heeft tien jaar tegen zich horen eisen. Tegen de jongste verdachte heeft de officier zes jaar geëist. Tegen de man man uit de Dominicaanse Republiek is vijf jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.