Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor drugshandel en afwikkelen ruim 600 bestellingen (hard)drugs op darkweb

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist voor drugshandel via het darkweb.

Het onderzoek naar de 23-jarige man uit Bodegraven werd gestart op 13 februari 2019 nadat er twee postpakketten met drugs waren onderschept. In sealbags in computerprinters werd bijna 5 kilo MDMA en 5 gram cocaïne aangetroffen. De beide postpakketten bleken overeenkomsten te hebben met een aantal andere postpakketten dat tijdens andere controles in beslag is genomen, zowel voor als na 13 februari 2019.

Uit het onderzoek bleek dat het meestal ging om een doos van een elektronicabedrijf. In die doos zat dan ook daadwerkelijk een printer, een friteuse of airfryer, maar die bleek vervolgens gevuld met sealbags met honderden grammen tot enkele kilo’s drugs. Het ging hierbij om pillen, MDMA, cocaïne en ketamine. In één pakket was de aftershave van een bekend cosmeticamerk vervangen door amfetamine. Als retouradres was meestal een bedrijf in elektrische apparaten of een printshop opgegeven. Deze adressen waren vals.

Onderzoek naar onder andere camerabeelden van post- en pakketinleverpunten waar de pakketten zijn ingeleverd, heeft geleid tot de identiteit van de verdachte uit Bodegraven. Op 28 mei 2019 is de man aangehouden in zijn huis in Bodegraven. Bij de doorzoeking werd een partij drugs gevonden en in beslag genomen. Volgens justitie is hij degene die de postpakketten bij verschillende inleverpunten in voornamelijk zijn regio, tussen Leiden en Utrecht, maar ook daarbuiten, had ingeleverd voor verzending naar het buitenland. De pakketten gingen in bijna alle gevallen naar het buitenland, waaronder Nieuw-Zeeland, Australië, Kroatië, Duitsland, de Verenigde Staten en Zweden. Tien pakketten met drugs die door de Bodegraver zijn ingeleverd voor verzending, zijn door de KMAR, de douane en het PIT onderschept.

Uit onderzoek door de digitale recherche naar een in beslag genomen HP laptop die in het huis waar verdachte woonde is aangetroffen, is gebleken dat hij niet enkel drugs verstuurde, maar ook verantwoordelijk is voor de verkoop van verdovende middelen via het darweb. Het gaat om 611 bestellingen die hij vanuit twee vendor accounts zou hebben afgewikkeld, tussen 28 november 2018 en zijn aanhouding. Op de laptop zijn onder meer publieke PGP-sleutels en een private aangetroffen. Volgens het OM bewijsstukken dat verdachte zijn activiteiten wilde afschermen voor politie en justitie.

In totaal is in dit onderzoek door het PIT beslag gelegd op gegevensdragers, 2500 XTC pillen, ruim 8 kilo MDMA, 1 kilo hasj, 117 LSD zegels, bijna 5000 gram amfetamine, ruim 50 gram cocaïne en 100 ml meth amfetamine. Een deel daarvan werden aangetroffen tijdens doorzoeking van het huis van verdachte in Bodegraven. De rest is aangetroffen in de onderschepte postpakketten. Tegen de man is naast een celstraf ook een ontnemingsvordering geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.