Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor grootschalige drugshandel, witwassen en het medeplegen van voorbereidingen voor aanslagen op leden van motorclub Satudarah.

De 25-jarige man uit Almelo hoorde 6,5 jaar tegen zich eisen. Ook stond een 50-jarige man uit Enschede terecht. Tegen hem is een celstraf geëist van tien maanden voor witwassen. In deze zaak verschenen in januari al vier andere mannen voor de rechter. Tegen hen zijn toen celstraffen geëist variërend van vijf tot tien jaar.

De 25-jarige die donderdag voor de rechter stond, zou adressen van (zaken van) leden van Satudarah hebben geleverd aan een 28-jarige verdachte zonder vast woon- of verblijfplaats, tegen wie recent tien jaar cel werd geëist. Deze 28-jarige zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen, omdat hij vermoedde dat leden van de motorclub de politie hadden getipt over het inpakhuis, aldus een woordvoerder van justitie. De politie kwam de verdachten niet op het spoor door een tip zoals ze dachten, maar omdat ze al enige tijd live mee konden kijken met het (versleutelde) berichtenverkeer via de chatapp Ironchat.

De 50-jarige man die donderdag ook terecht stond, is alleen witwassen ten laste gelegd. In zijn auto is op 28 oktober 2018 bijna 55.000 euro aangetroffen. De officier vroeg aan de rechtbank om al het in beslag genomen geld verbeurd te verklaren, en de 25-jarige ook nog een boete van 5000 euro op te leggen.