Cel geëist voor drugshandel en witwassen tegen Hagenaar die telefoon- en huisnummer noemde op Encrochat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man uit Den Haag voor onder meer drugshandel en witwassen. Het bewijs komt uit Encrochat-berichten waarin hij zijn telefoonnummer en huisnummer zou hebben genoemd.

Het draait in deze zaak om een account op Encrochat PGP waarin gesprekken werden gevoerd me 48 andere gebruikers. Er werden in totaal 29.068 berichten verstuurd waarin volgens justitie uitgebreid werd gesproken over het leveren van drugs, voornamelijk softdrugs. Ook over harddrugs zou zijn gesproken maar volgens de officier ging het daarbij alleen om voorbereidingshandelingen.

Verder is in de berichten te zien dat wordt geprobeerd een semi-automatisch vuurwapen te verkopen. Voor 2.500 euro mag de ander het komen ophalen. De 48-jarige Hagenaar ontkent dat het Encrochat-account van hem is. In de ruim 29.000 berichten die met het account zijn verstuurd, deelt de gebruiker een enkele keer gegevens van zichzelf. Het telefoonnummer en huisnummer die worden genoemd, zijn van verdachte, aldus het OM.

‘Er ontstaat een beeld dat niet past bij iemand die net begint. Dit beeld past alleen bij iemand die al jarenlang bezig is, die een netwerk heeft, die weet hoe het reilt en zeilt.’ Tegen de man is een celstraf van drie jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.