Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van online drugshandel op het dark web en witwassen crimineel vermogen via cryptocurrencies.

Naar aanleiding van meerdere meldingen van banken inzake ongebruikelijke transacties kwam de 35-jarige man uit Eindhoven in beeld bij de politie. In het onderzoek dat volgde, waren er al gauw vermoedens van witwassen via cryptocurrencies. Toen een online drugshandel aan het licht kwam, kreeg de recherche zicht op de Eindhovenaar.

Voor de drugs werd betaald in bitcoins. In totaal werd er een bedrag van 182.520 euro bijgeschreven op rekeningen waar de man toegang toe had. Na ontvangst werden deze bedragen vrijwel direct contant opgenomen. In maart van dit jaar werd de verdachte opgepakt.

‘Deze meneer heeft na zijn arrestatie maandenlang gezwegen en kwam plotseling op de proppen met een verhaal waarin hij wijst op de betrokkenheid van anderen. Hij heeft echter geen enkel inzicht willen geven wie er betrokken zouden zijn. Wij geloven niets van zijn verhaal, sterker nog: uit alles blijkt dat hij en niemand anders de schuldige is.’ Aldus de officier van justitie.

De officier doelt onder meer op rekeningnummers die aan hem gekoppeld kunnen worden en op zijn telefoonnummer, dat in een Duits onderzoek naar illegale handel via het dark web gelinkt werd aan de verdachte. In zijn woning werden daarnaast drugs gevonden die zowel in soorten als hoeveelheden, volgens de politie, overeenkomen met de vermoedelijke online handel. Het ging daarbij om hasj, amfetamine en MDMA.

De officier van justitie heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen de man. De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.