© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor drugslijn Alphen en Charleroi na tips bij TCI over ‘witwassende broers in de hennep’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor een drugslijn tussen Alphen aan den Rijn en het Belgische Charleroi.

Volgens het OM ging een busje van november 2019 tot februari 2020 zeker dertig keer heen en weer tussen de twee steden. In de verborgen ruimte zat wiet en hasj verstopt. Dat is de verdenking tegen vier mannen uit Alphen, waarvan er twee voor de rechtbank stonden.

Het onderzoek werd gestart na tips bij het Team Criminele Inlichtingen tips binnen over twee Alphense broers van 33 en 34 jaar die in de hennep zouden zitten en het geld zouden witwassen via een shishalounge. Tijdens het onderzoek bleek het niet te gaan om kwekers zoals aanvankelijk gedacht, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door aan (meestal) buitenlandse klanten.

De groep maakte gebruik van verschillende plaatsen om hun ‘stash’ op te slaan en om die gereed te maken voor smokkel in het busje. Eerst was er een woning aan de Tsarenhof, daarna een gehuurde garagebox aan de Van Nesstraat. Met volle tassen kwamen de leden van de groep aan op die locaties. Daar werd de drugs gewogen, verpakt en geseald. Klaar voor verzending gingen de pakketjes opnieuw in tassen en in de verborgen ruimte van het busje.

De volgende dag vertrok de 28-jarige chauffeur dan naar België, niet wetende dat hij een baken onder zijn busje had en een observatieteam in zijn nek. In Charleroi zag het observatieteam hoe de tassen werden overgedragen aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Op 17 februari 2020 werd het busje vlak voor de grensovergang Hazeldonk van de weg gehaald en de chauffeur aangehouden. In het busje vond de politie acht kilo wiet.

Ondertussen werd de garagebox in Alphen in de gaten gehouden. Daar was via via inmiddels duidelijk geworden dat de 28-jarige chauffeur was aangehouden. Rond middernacht arriveerden de broers van 33 en 34 jaar en nog een 32-jarige Alphenaar. Zij begonnen de garagebox zo snel mogelijk leeg te halen. De groep stond onder observatie en de politie besloot in te grijpen. De mannen werden aangehouden en agenten troffen 11 kilo wiet aan.

Er zijn tapgesprekken, Whatsapp-chats, telecomgegevens, ANPR-hits en waarnemingen van het observatieteam. Van witwassen via de shishalounge is niet gebleken.

De officier eiste tegen de 34-jarige Alphenaar 44 maanden cel, ook omdat bij een eerdere huiszoeking vier kilo MDMA was aangetroffen. Tegen de 28-jarige chauffeur werd 36 maanden cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak. De andere verdachten, de broers, zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.