Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor dumpen lichaam in opdracht van geliquideerde crimineel ‘Haagse Holleeder’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien maanden cel geëist voor het dumpen van het stoffelijk overschot van de Vlaardingse klusjesman Mustafa Ates.

Het lichaam van Ates werd in juli 2017 gevonden aan de rand van een parkeerplaats in Rijswijk. In zijn hals werd letsel van wurging aangetroffen. Uit verder onderzoek bleek de man ook nog een overdosis morfine of heroïne in zijn bloed te hebben. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan het slachtoffer door verwurging, een overdosis of een combinatie zijn overleden. Daarmee blijft de doodsoorzaak onduidelijk en kan niet worden bewezen of het om een misdrijf gaat.

Wel werd duidelijk dat het slachtoffer na overlijden in een andere positie heeft gelegen dan hoe hij op de parkeerplaats werd gevonden. Het lichaam is dus verplaatst. Bij het lichaam lag een elektriciteitssnoer. Daarop werden DNA-sporen gevonden van de 50-jarige Emiele Z. uit Delft.

In afgeluisterde gesprekken heeft de verdachte het vervolgens over wat er zou zijn gebeurd. ‘Ik heb hem het meeste aangeraakt, ik heb het meeste werk gedaan,’ zegt hij. ‘Ik heb hem aangekleed, ik heb hem schoongemaakt, alles gedaan.’ Maar wanneer hij kort daarop is aangehouden, wil hij bij de politie niets meer zeggen.

Z. wilde pas praten in januari 2019 nadat de bekende crimineel Karel Pronk alias Haagse Holleeder, een half jaar daarvoor was doodgeschoten. Volgens de verdachte was hij door Pronk gebeld met de vraag of hij voor 20.000 euro de boel wilde schoonmaken en opruimen. Hij trof het slachtoffer in diens woning in Vlaardingen aan in slechts een korte broek. Daarop heeft hij het lichaam schoongemaakt en aangekleed, meegenomen en op een parkeerplaats uit de auto gekieperd.

Alles wijst erop dat de dood van Ates te maken had met drugs, meldt justitie. Verdachte verklaart dat hij in de woning tassen of stapels drugs heeft gezien. En bij het aannemen van de klus werd gezegd dat het ging om een man die in een drugslab was overleden. Ook het grote geldbedrag dat verdachte kreeg, duidt op zware criminaliteit. Tegen de man is nu een celstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.