Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel geëist voor grootschalige handel blokken cocaïne en vuurwapens na kraken Sky ECC chats

Justitie heeft zes jaar cel geëist voor grootschalige handel in blokken cocaïne en vuurwapens. De verdachte kwam in beeld door Sky ECC chats.

Een officier van justitie heeft betoogd dat cocaïne een destructieve invloed heeft op de samenleving, en noemde het “maatschappelijk vergif”. Op de zitting van vandaag stond een 54-jarige verdachte uit Nieuw-Vennep terecht, die volgens het Openbaar Ministerie flink heeft verdiend aan deze duistere handel. Voor hem was het een levensstijl. Het OM heeft daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar tegen hem geëist.

Na het wereldwijde neerhalen van de server van de cryptoberichtenservice SKY-ECC, hebben opsporingsdiensten het ontsleutelde berichtenverkeer ingezet als startpunt voor diverse strafrechtelijke onderzoeken. Zo ontstond het onderzoek Mau, dat werd geleid door het crypto-analyseteam van de politie Noord-Holland. Dit leidde tot de aanhouding van een destijds 53-jarige man uit Nieuw-Vennep.

Uit onderzoeksinformatie bleek dat deze verdachte de gebruiker was van twee SKY-accounts waarop hij frequente gesprekken voerde over verschillende soorten verdovende middelen, hun hoeveelheden, prijzen, transportroutes en locaties. Ook werden er foto’s van blokken cocaïne uitgewisseld. De verdachte bood gedurende langere tijd vuurwapens te koop aan en leverde daadwerkelijk wapens als een exemplaar niet aan de verwachtingen voldeed.

Volgens de officier van justitie bevindt de wereld van drug- en wapenhandel zich in een meedogenloos circuit, gekenmerkt door bedrog, geweld en list. De drang naar geld en macht staat daarbij centraal. De verdachte leefde in deze wereld en zijn “way of life” was erdoor beïnvloed. Het OM merkte op dat de chats van de verdachte geen spoor van gewetenswroeging vertoonden over wat er met de drugs en wapens die hij verhandelde zou gebeuren. Bij zijn aanhouding is er meer dan €11.000 in contanten gevonden, en hij had luxegoederen gekocht zoals een auto, motor en Rolexhorloges, waarvan de herkomst niet kon worden verklaard.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de verdachte handelde in vuurwapens en betrokken was bij voorbereidingshandelingen voor de invoer en overdracht van respectievelijk 100 kilo en 2 kilo cocaïne. Vanwege de ernst van de feiten, zijn rol en het ontbreken van medewerking in het proces, eiste het OM een gevangenisstraf van zes jaar.