Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 4,5 jaar cel geëist tegen zes personen die verdacht worden van onder meer wapenhandel, diefstal en heling van politiekleding en voorbereiding van een diefstal met geweld van een tas met geld.

Het onderzoek begon naar aanleiding van informatie die bij de politie binnenkwam over de mogelijke handel van vuurwapens en politiekleding door één van de verdachten. In het onderzoek werden undercoveragenten van het team Werken onder Dekmantel ingezet. Vanaf maart 2018 legden zij contact met de hoofdverdachte, die hen na enige tijd inderdaad vuurwapens en politiekleding leverde. Hij gaf ook aan bereid te zijn een overval te plegen. De undercover agenten stelden toen een klus voor, waarvoor de hoofdverdachte drie medeverdachten regelde die bereid waren mee te doen.

De undercoveragenten verzonnen het scenario dat een criminele organisatie uit Engeland een tas met een groot geldbedrag per vliegtuig over zou brengen naar Nederland. Het plan was om de tas met geweld en onder bedreiging te roven. De verdachte ging hier volgens de politie op in en wilde samen met anderen zich voordoen als agenten om de tas buit te maken.

Er werden politieattributen en telefoons gekocht, een bus gehuurd, uniformen geregeld, afspraken gemaakt over de uitvoering en de beloning. Naast nepwapens zouden er ook echte vuurwapens achter de hand worden gehouden en de bereidheid werd uitgesproken om ze ook daadwerkelijk te gebruiken bij de overval. Van een overval kwam het uiteindelijk niet want de politie hield alle verdachten op 19 oktober tegelijk aan.

De mannen ontkennen alle verdenkingen en zeggen onschuldig te zijn. De politie heeft vele getapte gesprekken met onder meer de undercoveragenten. Het OM heeft nu celstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen de verdachten in de leeftijd van 24 tot 34 jaar oud. De rechter doet binnenkort uitspraak in deze zaak.