© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor moord in wietkwekerij Naaldwijk op wietknippende vrouw tijdens ripactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 16 jaar gevangenisstraf geëist voor een cold case moord in een wietkwekerij.

Iwona Galla was een 31-jarige Poolse vrouw die zo’n 20 jaar geleden naar Nederland kwam om te werken. Om extra bij te verdienen is ze op enig moment gaan helpen in een kleine wietkwekerij in een woning in Naaldwijk. Op 6 mei 2003 werd ze op de eerste verdieping levenloos aangetroffen.

Het slachtoffer was met een zwaar voorwerp op haar hoofd geslagen, mogelijk een koevoet, en ook gewurgd. Tijdens het onderzoek had de politie het vermoeden dat Galla een dief of dieven tegen was gekomen en dat dit haar fataal is geworden. Ze deed gewoonlijk op de eerste verdieping haar kleren uit en liep dan naar de zolder, waar de hennepplanten stonden en haar knipkleren lagen. Op die eerste verdieping is ze in haar ondergoed gevonden.

Ondanks uitgebreid onderzoek werden in 2003 geen aanwijzingen gevonden die destijds hebben geleid naar een mogelijke verdachte. DNA dat onder haar nagels werd aangetroffen, was op dat moment ongeschikt om te gebruiken. Na ruim een jaar werd het onderzoek gesloten, zonder dat er een verdachte was aangehouden.

In 2016 besloot het cold case-team van de politie om de zaak opnieuw te bekijken. Met nieuwe, verbeterde onderzoekstechnieken werd het DNA nogmaals onderzocht. Dit keer kon er een geschikt profiel worden gemaakt. In de DNA databank werd een profiel gevonden dat matchte met de DNA onder de nagels van het slachtoffer. Een 48-jarige man uit Maassluis kwam hierbij in beeld als verdachte.

Op basis van NFI-rapportages gaat het Openbaar Ministerie er van uit dat het DNA is overgedragen tijdens een worsteling, toen Iwona Galla in het huis werd overvallen. Om het DNA onder haar nagels te krijgen, moet zij zich tegen verdachte hebben verweerd en/of hem hebben gekrabd.

Daar komt bij dat een vriend het huis meteen herkende, toen de zaak in Opsporing Verzocht kwam. De verdachte zou er enkele maanden voor de moord samen met hem naartoe zijn gereden en had hem het huis aangewezen. Daar zouden geld en wiet te stelen zijn, aldus het OM. Kort ervoor hadden ze samen al een andere kwekerij geript. De vriend weigerde omdat deze kwekerij zich bevond in een drukke woonwijk.

Het OM vermoedt dat de verdachte uiteindelijk iemand anders dan de vriend wel bereid heeft gevonden om mee te gaan naar de wietkwekerij. De verdachte ontkent iets met de zaak en de moord te maken te hebben. Het OM ziet dit anders en heeft een gevangenisstraf van 16 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.