De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Cel geëist voor neerschieten man met AK-47 machinegeweer bij ripdeal in Den Haag

Justitie heeft 12 jaar cel geëist tegen een man die bij een ripdeal het been van een slachtoffer er bijna af heeft geschoten.

Op 16 april 2019 werd een man in Den Haag overvallen door twee mannen. Daarbij werd met een automatisch wapen op zijn been geschoten, dat lag er bijna af toen de politie hem later aantrof. Het slachtoffer verklaarde dat het om een ripdeal ging. Hij had de laatste dagen geregeld gebeld met de mannen. Het telefoonnummer leidde naar een 23-jarige man uit Den Haag. Volgens justitie past hij in het signalement dat het slachtoffer geeft van de schutter.

In Rotterdam kwam dezelfde verdachte in beeld bij een onderzoek naar een woningoverval een paar dagen eerder, op 10 april. Op een tie-wrap waarmee het slachtoffer was vastgebonden werd een DNA-spoor aangetroffen dat deels is gematcht met de verdachte. De telefoon die in het Haagse onderzoek naar voren kwam, straalde rond het tijdstip van de overval ook in de buurt aan, blijkt uit onderzoek van de politie.

Het Openbaar Ministerie rekent het verdachte zwaar aan dat hij zulke zware feiten heeft gepleegd, die veel invloed hebben op slachtoffers en hun omgeving. ‘Het brengt gevoelens van angst en onveiligheid teweeg,’ zei de officier van justitie. ‘Maar alsof het de normaalste zaak van de wereld is, pleegde verdachte twee van zulke ernstige feiten binnen een week tijd.’

Het onderzoek naar de persoon van de verdachte leverde volgens de officier van justitie geen positief beeld op. Een beeld van iemand die al jarenlang kiest voor een leven in de criminaliteit, onderdeel van een harde kern in de Haagse Schilderswijk.’Een beroepscrimineel die als hij vrij komt meteen weer terug wil naar zijn netwerk.’ Het OM eiste daarom een lange gevangenisstraf, voor de duur van 12 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.