Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor ontvoering en schietpartij in Leiden na ruzie families bij drugsvete

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor een ontvoering en schietpartij tussen twee families in Leiden. Het zou volgens justitie gaan om een drugsvete.

Twee broers van 32 en 29 jaar rijden op 6 mei de 21-jarige jongste telg van de andere familie klem en dwingen hem zijn auto af te staan. Aanleiding is waarschijnlijk een vechtpartij al eerder op de dag, waar de broer van de 21-jarige klappen heeft uitgedeeld. Nu is het, volgens woordvoerder van het OM, de 21-jarige man die het moet ontgelden. Op het uiteinde van een dopsleutel is zijn DNA aangetroffen, hij heeft er waarschijnlijk behoorlijke tikken mee gehad. Daarna wordt hij in de auto gezet en meegenomen.

Onderweg belt een van de ontvoerders met de 28-jarige broer van de 21-jarige. ‘Hij wilde 20.000 euro hebben, anders zou hij hem vermoorden,’ verklaarde die later. Hij hoorde dat ze bij het Lakenplein waren. Daar rende hij zo snel hij kon naartoe. Op het Lakenplein aangekomen wist zijn ontvoerde broertje zich net aan zijn ontvoerders te ontworstelen. Er ontstond een vechtpartij tussen de twee families, waarbij de 28-jarige ook met een vuurwapen schoot. Op het plein werden later drie hulzen gevonden door de politie.

Volgens de officier van justitie heeft het er alle schijn van dat het gaat om een drugsvete tussen twee families. De vier opgepakte verdachten weigeren duidelijkheid van zaken te geven. Bij de 28-jarige verdachte werd een flinke hoeveelheid drugs aangetroffen toen de politie het pand doorzocht op zoek naar een wapen, dat overigens niet werd gevonden.

Ook bij de 29-jarige broer uit de andere familie spelen drugs een rol: hij werd een halve maand eerder aangehouden met 52 bolletjes cocaïne en 18 bolletjes heroïne op zak. Verder stond hij ook nog terecht voor het laten ontploffen van een stuk zwaar vuurwerk: na een verkeersruzie dreigde hij dat hij een Cobra door de brievenbus zou gooien. Die avond liet hij iemand het ook daadwerkelijke in de voortuin gooien.

Het Openbaar Ministerie eist tegen de 29-jarige en 32-jarige broers respectievelijk 6 jaar gevangenisstraf, en 2 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Tegen de 21-jarige verdachte die werd ontvoerd eiste het OM 6 weken cel waarvan 34 dagen voorwaardelijk, vanwege de vechtpartij die volgde. Zijn 28-jarige broer zou 34 maanden de cel in moeten, waarvan 10 voorwaardelijk. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.