Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor oplichting op grote schaal via Marktplaats met nep-betaalapp bank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man die mensen zou hebben opgelicht met een nep-betaalapp van de bank. Hierdoor leek het alsof het geld was overgemaakt maar dat bleek later niet het geval te zijn.

Volgens de officier van justitie gaat het om oplichting op grote schaal. Via Marktplaats kwamen de gedupeerden in contact met een op het eerste oog betrouwbare koper en sloten een deal. Aan de deur werd een app getoond die afkomstig leek te zijn van een bank en de dader liet daarop een overboeking zien.

Omdat het geld vaak de volgende dag pas op je rekening staat, als je niet dezelfde bank hebt, hadden de slachtoffers ook geen argwaan. De mensen die dit soort praktijken uitvoeren zoeken vaak ook juist slachtoffers uit die een bankrekening hebben bij een andere bank. Zodoende vallen ze niet direct door de mand.

Tegen de 22-jarige verdachte is 20 maanden gevangenisstraf geëist. Daarnaast heeft de officier van justitie geëist dat de man de voorwaardelijke delen van eerder opgelegde straffen alsnog moet uitzitten. Een medeverdachte werd enkele maanden geleden veroordeeld tot12 maanden cel waarvan vier voorwaardelijk.