Cel geëist voor overval met tienduizenden euro’s buit in politiekleding op vrachtwagen PostNL

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor een overval door nep-agenten op een vrachtwagen van PostNL.

Op maandag 3 februari werd op het Haagse bedrijventerrein Forepark een vrachtwagenchauffeur gedwongen tot stoppen. De chauffeur van PostNL had net bij een vaste klant een rolcontainer met pakketten opgehaald. Plotseling verscheen voor hem een Volkswagen Golf met een bordje ‘volgen’. Hij zette de vrachtwagen achter de Golf langs de kant. Achter zijn vrachtwagen parkeerde vervolgens een busje.

Een man in politie-uniform stapte uit de Golf en sprak de chauffeur aan. Volgens de ‘agent’ zou er mogelijk cocaïne tussen zijn lading zitten. De chauffeur moest de laadklep openmaken zodat de lading doorzocht kon worden. De man was in de veronderstelling dat het hier om echte agenten ging en volgde de aanwijzingen op.

Er kwam een tweede man in politie-uniform bij en die heeft de chauffeur tegen de wand gezet en gefouilleerd. Hij moest met zijn gezicht tegen de wand blijven staan, terwijl hij achter zich veel lawaai van schuivende dozen hoorde. Op een gegeven moment werd het stil. De chauffeur keek om en zag dat hij alleen was en opgesloten in de laadruimte. Hij realiseerde zich dat hij was overvallen door nep-agenten en belde de politie. De daders waren er toen al vandoor met 65.000 euro aan elektronica en 1100 euro aan schoenen.

Er ging meteen een groot onderzoek van start waarbij camerabeelden werden bekeken. Daarop waren de nep-agenten te zien, evenals twee mannen die uit het busje kwamen en de dozen vanuit de vrachtwagen overlaadden. De Golf en het busje bleken na onderzoek van de recherche te zijn voorzien van valse kentekens. Verder onderzoek leidde uiteindelijk naar een van de verdachten en via hem kwam de politie uit bij de andere verdachten.

Het gaat om drie mannen uit Rotterdam (twee van 26 jaar en een van 28 jaar), een 28-jarige man uit Den Haag en een 45-jarige vrouw uit Den Haag. Zij is de moeder van de Hagenaar en wordt verdacht van heling. Drie van de vier mannen hebben een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

De Hagenaar ontkent. Maar een van de andere verdachten heeft verklaard dat de man bij de overval was. Ook had zijn moeder een van de gestolen telefoons in gebruik. Volgens justitie bevestigde de moeder aan een andere vrouw over de tap dat haar zoon bij de overval betrokken was. Verder zijn foto’s aangetroffen waarop de moeder en de zus van de ontkennende verdachte, poseren in politie-uniform.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de vier mannen zich schuldig hebben gemaakt aan een overval waarbij ze zich voordeden als agenten en geweld hebben gebruikt. Ook zijn ze volgens haar schuldig aan wederrechtelijke vrijheidsberoving van de chauffeur en diefstal of heling van kentekenplaten. Tegen de vier overvallers zijn gevangenisstraffen van veertig maanden geëist. De moeder hoorde 50 uur werkstraf tegen zich eisen voor heling van een telefoon. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.