Cel geëist voor overval waarbij voor tienduizenden euro’s aan Pokémonkaarten werd buitgemaakt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar gevangenisstraf geëist voor een overval in Kampen waarbij voor tienduizenden euro’s aan Pokémonkaarten werd buitgemaakt.

Volgens de officier zouden de drie verdachten, mannen van 29, 29 en 30 jaar oud uit Lelystad, een afspraak hebben gemaakt om op 16 december 2020 de kaarten te kopen. In plaats van te betalen werd de man overvallen en in een trapkast opgesloten. Het slachtoffer wist vrij te komen doordat hij een telefoon bij zich had. Daarmee belde hij zijn vader, die de politie alarmeerde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de verdachten, een 30-jarige man uit Lelystad, eerder al contact had gehad met het slachtoffer. In oktober kocht deze verdachte twee Pokémonkaarten van de man. Het contact was tot stand gekomen via Facebook. De overdracht van de kaarten vond plaats bij het slachtoffer thuis.

De twee hielden contact tot de overval in december. Op 30 november gaf de verdachte aan dat hij bepaalde kaarten wilde overnemen voor 50.000 tot 51.000 euro, maar dat hij daar het geld niet voor had. De man liet daarop weten dat hij misschien wel iemand anders wist die geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Op 6 december werd het slachtoffer via WhatsApp benaderd door deze mogelijk geïnteresseerde nieuwe koper. De twee kwamen overeen welke kaarten voor welk bedrag van eigenaar zouden wisselen, en maakten een afspraak voor een ontmoeting op 16 december tussen 14.45 uur en 15.00 uur. Die dag ging het mis en werd de verkoper overvallen en beroofd voor 48.000 euro aan Pokémonkaarten.

De drie worden verdacht van diefstal met geweld, gepleegd in vereniging, en wederrechtelijke vrijheidsberoving, gepleegd in vereniging. Er zijn onder meer vingerafdrukken aangetroffen. Tegen de verdachten is een gevangenisstraf van vier jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.