Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam straffen geëist tegen een voormalig baliemedewerkster van de gemeenten Vlaardingen en Dordrecht.
De 34-jarige vrouw uit Pijnacker wordt verdacht van fraude met het uitgeven van drie paspoorten, waarbij de pasfoto’s niet overeenkwamen met de identiteit van de personen op de reisdocumenten.
Eisen van het Openbaar Ministerie
Het OM heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een werkstraf van tweehonderd uur en ontzetting uit het ambt voor de duur van twee jaar geëist. Deze straffen zijn het resultaat van procesafspraken tussen het OM en de verdediging, die zijn gemaakt om een efficiënte en effectieve afhandeling van de zaak te waarborgen.
Onderzoek door de Rijksrecherche
De fraude kwam in oktober 2022 aan het licht toen de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) bij een controle drie vermoedelijk vervalste paspoorten ontdekte. Naar aanleiding hiervan startte de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket, een onderzoek. Uit dit onderzoek, gebaseerd op gegevens van de gemeenten en andere bewijzen, kwam de vrouw uit Pijnacker naar voren als verdachte.
Rol van de Ex-Partner
Het onderzoek onthulde dat de ex-partner van de verdachte mogelijk een rol speelde in de paspoortfraude. In een WhatsApp-conversatie uit 2021 bleek dat hij haar probeerde te overtuigen om bij een gemeente te gaan werken om zo valse paspoorten te kunnen aanvragen voor zijn contacten.
Onvoldoende Toezicht en Bewustzijn binnen de Gemeenten
Tijdens het onderzoek werd duidelijk hoe eenvoudig het voor een kwaadwillende ambtenaar was om paspoorten te vervalsen. Uitzendkrachten, zoals de verdachte, werden ingezet zonder adequate screening, en er was onvoldoende toezicht op het aanvraagproces binnen de gemeenten Vlaardingen en Dordrecht. Dit gebrek aan risicobewustzijn binnen de gemeentelijke systemen maakt corruptie mogelijk, aldus de officier van justitie.
Gevolgen van de Valse Paspoorten
Van de drie begunstigden van de valse paspoorten zijn er twee geïdentificeerd. Een van hen, een Belgische man, is in België veroordeeld voor een drugsdelict, maar is nog steeds voortvluchtig. De derde begunstigde, een vrouw, is nog niet geïdentificeerd. Met de vervalste paspoorten konden de criminelen zich onder andere identificeren tijdens politiecontroles en grenzen passeren zonder opgemerkt te worden.
Procesafspraken en Verlagen van de Strafeis
Het OM en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt, waarbij de strafeis wordt verlaagd in ruil voor instemming van de verdediging met bepaalde voorwaarden. Het OM heeft in de strafeis meegewogen dat de verdachte geen relevante strafrechtelijke documentatie heeft en dat de strafbare feiten al in 2018 en 2019 zijn gepleegd. De uiteindelijke beslissing ligt echter bij de rechtbank.
Verwachte Uitspraak van de Rechtbank
De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak. Dan zal blijken of de overeengekomen straffen daadwerkelijk worden opgelegd aan de voormalige gemeentemedewerkster.