Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor plofkraak in Duitsland na inval arrestatieteam en aantreffen 114K buit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen mannen die verdacht worden van een plofkraak in Duitsland.

In verband met een lopend onderzoek naar plofkraken werd een 31-jarige Amsterdammer al enige tijd gevolgd door een observatieteam. Op 11 juli 2019 is te zien hoe de man vier andere personen ophaalt en naar een loods in Brunssum rijdt. Van hieruit vertrekken vier mannen richting Duitsland, een 35-jarige man bleef achter in de loods.

In Aken werd vervolgens een plofkraak gepleegd op een geldautomaat bij een supermarkt. Boven de supermarkt is een vluchtelingenopvang, waar op dat moment mensen aanwezig zijn. De plofkrakers rijden weer terug naar Nederland en gaan direct naar de loods in Brunssum. Een arrestatieteam wordt ingeschakeld en doet vervolgens een inval. De mannen worden op heterdaad gepakt met 114.000 euro aan buit uit de automaat, een ontsteker en onderdelen van de geldautomaat.

Na de inval in de loods en verder onderzoek komen er al vrij snel aanwijzingen dat het vijftal ook betrokken is bij een plofkraak op 9 juli bij een geldautomaat in Landgraaf. Daarbij is geen geld buitgemaakt. Het vijftal is op 9 juli te zien op beelden die zijn gemaakt door camera’s bij de loods. In de dagen ervoor is een voorverkenning gedaan bij geldautomaten in de buurt.

Bij een doorzoeking in de kelderbox van de 31-jarige Amsterdammer zijn explosieven aangetroffen. Hier zijn waarschijnlijk de ‘pizzaschuiven’ gemaakt. Dit is het gereedschap waar plofkrakers gebruik van maken. De schuif, waarin explosieven zijn bevestigd, wordt in de geldautomaat geschoven om de ontploffing teweeg te brengen.

Hoewel de verdachten zich beroepen op hun zwijgrecht, is er volgens het OM voldoende bewijs voor hun betrokkenheid. Dit blijkt uit de waarnemingen van het observatieteam, camerabeelden, getuigenverklaringen over de plofkraak in Aken, het tijdpad en de aangetroffen goederen. Tegen de vijf mannen zijn straffen van 7 tot 9 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.