© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Cel geëist voor poging moord bij schietpartij in Hilversum na ruzie om lachgas en meisje

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die gericht heeft geschoten op een auto met drie mannen in Hilversum.

In de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 staan drie vrienden voor het huis van een van hen aan de Leeuwerikstraat in Hilversum te roken als er een auto de straat in komt rijden. Ze herkennen de auto als die van de verdachte, een 20-jarige Hilversummer. De man heeft sinds enige tijd ruzie met een van hen over een meisje en over in beslag genomen lachgastanks.

Op een bepaald moment zien de mannen in de auto dat er een vuurwapen op hen gericht wordt vanuit een openstaande raam. Het drietal duikt weg waarna er een knal volgt. Na een achtervolging houdt een gealarmeerd arrestatieteam de verdachte aan. In de auto wordt een kogelhuls aangetroffen. Ook traceert de recherche later een kogelinslag in de muur vlakbij de plek waar de mannen stonden.

Het wordt de 20-jarige Hilversummer zeer kwalijk genomen dat hij de levens van de slachtoffers in gevaar heeft gebracht. Het is aan geluk en toeval te danken dat er geen doden of gewonden zijn gevallen, aldus de officier van justitie. Omdat de verdachte in de visie van het Openbaar Ministerie gericht heeft geschoten en met voorbedachte rade heeft gehandeld, is hij vervolgd voor poging moord. Ook het verboden bezit van het vuurwapen is hem ten laste gelegd.

Behalve voor de gebeurtenis in de nacht van 29 februari op 1 maart is de verdachte vervolgd voor eerdere bedreigingen van twee afzonderlijke slachtoffers. Ook wordt hem verweten dat hij op 20 februari in Hilversum een ongeval heeft veroorzaakt, waarna hij een vrouw mishandelde en haar telefoon mee nam. Al deze feiten zijn meegewogen bij het bepalen van de strafeis.

Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor onder meer poging tot moord op het drietal. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.