Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor poging zware mishandeling agent en dealen cocaïne met werkroosters in Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een Utrechter voor het dealen van cocaïne en poging zware mishandeling op een politieagent.

Het onderzoek kwam aan het rollen toen op 1 september 2019 door cameratoezicht een drugsdeal werd gezien op de Breedstraat. Twee personen werden toen aangehouden en het onderzoek naar hen heeft geresulteerd in veroordelingen op 1 juli. De een kreeg 30 maanden celstraf waarvan tien voorwaardelijk, de ander zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Uit de in beslag genomen dealertelefoon bleek dat nog een andere dealer gebruik maakte van deze telefoon. Dat bleek ook uit het feit dat na de aanhouding van de medeverdachten het drugsdealen werd voortgezet. Het onderzoek naar deze derde dealer leidde op maandag 9 december 2019 tot de aanhouding van de 27-jarige Utrechter. De politie kwam bij de verdachte terecht door telefoongegevens die leidden naar een garagebox in Overvecht die te zien is op een van de telefoons van de medeverdachte. De garagebox was in gebruik bij de vader van de verdachte.

Hoewel de 27-jarige verdachte op zitting verklaarde in de periode tot de aanhouding in september 2019 slechts sporadisch te hebben ingevallen, blijkt uit gesprekken op
WhatsApp tussen hem en een van de medeverdachte dat er een structurele en nauwe samenwerking was, meldt de officier van justitie. De gesprekken gaan over het ruilen van diensten, over de klanten, het sturen van sms-berichten aan de klanten, werkroosters en administratie. In een laptop werden deze werkroosters en overzichten van maandelijkse inkomsten gevonden. In tapgesprekken werd gesproken over drugsdeals die ook daadwerkelijk plaatsvonden.

De politie heeft tijdens het onderzoek drie keer een pseudokoop verricht. Toen agenten bij de derde pseudokoop de verdachte wilden aanhouden, sloeg de man op de vlucht en reed in op een van de agenten. De agent wist op tijd weg te springen maar raakte wel gewond. De verdachte ontkwam maar werd later die dag in de woning van zijn ouders aangehouden. Bij de doorzoeking van deze woning werd contant geld gevonden.

De officier van justitie vond de feiten bewezen en eiste een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. De vordering van 650 euro van de agent moet volgens justitie worden toegewezen en de auto waarmee werd gedeald verbeurd verklaard. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.