Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor productie methamfetamine door Mexicanen op schip Moerdijk

Justitie heeft gevangenisstraffen geëist voor de grootschalige productie van methamfetamine op een schip in Moerdijk.

Op 10 mei 2019 ontdekten een opsporingsambtenaar en zijn collega’s op het vrachtschip Arsianco een hoogwaardig drugslab. In de boot troffen zij de toen 65-jarig schipper aan en in een afgeschermde productieruimte drie Mexicaanse laboranten. Uit onderzoek bleek dat zij bezig waren met de productie van methamfetamine (crystal meth).

Volgens sommige media en specialisten werd met de ontdekking van het Moerdijkse drugslab een nieuwe trend bevestigd: Zuid-Amerikaanse drugscriminelen verleggen hun werkterrein naar Nederland en introduceren hiermee op grote schaal een nieuwe zeer schadelijke drug in Noord-West-Europa. De officier hield zich aan de onderzochte feiten en zij stelde vast dat de Mexicanen (waaronder twee broers) speciaal naar Nederland zijn gekomen om te werken op de drugsboot. Zij vond tevens dat de schipper een onmisbare schakel was in het productieproces omdat hij zijn laadruim ter beschikking heeft gesteld. Ook op zitting gaven de vier verdachten, volgens een woordvoerder van justitie, geen informatie over de opdrachtgevers en organisatie achter het drugslab.

Uit onderzoek van de specialisten van de politie (LFO) bleek dat er maandenlang grootschalig drugs zijn geproduceerd in het laadruim van de boot. De geschatte omzet zou vele miljoenen euro’s zijn. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) bevestigde dat de gebruikte productiemethode inderdaad zelden eerder is gesignaleerd in Nederland. Tegen de verdachten zijn straffen van 4 en 5 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.