Cel geëist voor roven 70K aan Canada Goose kleding en Rolex-horloge in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor een ramkraak in Amsterdam waarbij voor 70K aan merkkleding en een Rolex-horloge werd buitgemaakt.

Op 10 oktober 2018 werd er een ramkraak gepleegd op een kledingwinkel aan de Van Baerlestraat in Amsterdam Zuid. De daders maakten een partij kleding buit van onder meer het merk Canada Goose en een Rolex-horloge. De beelden van de ramkraak werden op YouTube gepubliceerd en in de reacties werden de (bij)namen van mogelijke daders genoemd.

Op dezelfde beelden zou een agent een 23-jarige man aan zijn dunne benen, grote voeten, slungelige manier van lopen en zijn neus hebben herkend. De agent heeft in de periode september 2016 tot januari 2018 veel met deze verdachte te maken gehad. Naast de herkenning werd er ook een helm aangetroffen voor de winkel waarop een vingerafdruk zat van de 23-jarige verdachte. Verder vond de politie een dag na de ramkraak oordopjes in de winkel. Hierop zat DNA, een bloedspoor, van een tweede verdachte.

De 23-jarige verdachte en een 28-jarige man die ook in beeld is gekomen voor mogelijke betrokkenheid zijn een periode geobserveerd en getapt door de politie. De 23-jarige man werd gezien in een bijzondere jas met camouflageprint van het merk Canada Goose. Een exact dezelfde jas, een gelimiteerde oplage, werd buitgemaakt bij de ramkraak. De winkel aan de van Baerlestraat is de enige winkel in de Benelux die deze unieke jas verkoopt.

Bij een inval en doorzoeking werden in de kamers van de twee Amsterdammers dure kleding gevonden. De merken en maten kwamen volgens de politie overeen met de gestolen items uit de winkel. In de kamer van de 23-jarige Amsterdammer werd een telefoon gevonden. Uit digitaal onderzoek blijkt de 23-jarige een sms aan de medeverdachte te hebben gestuurd met de vraag wanneer hij zijn geld krijgt. Verder blijkt de telefoon van de 28-jarige Amsterdammer actief te zijn en uit te peilen in de omgeving van de ramkraak.

Tegen de 23-jarige Amsterdammer eiste de officier van justitie 36 maanden celstraf. De 28-jarige verdachte hoorde 30 maanden tegen zich eisen. De rechtbank doet op 19 juni uitspraak.