Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Cel geëist voor runnen postpakketten drugslijn vanuit Nederland naar Denemarken

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor het runnen van een drugslijn vanuit Nederland naar Denemarken.

Het rechercheonderzoek ‘Mierleeuw’ startte nadat medewerkers van pakketdienst DPD de boel niet vertrouwden nadat op 13 september 2016 twee pakketten werden ingeleverd voor verzending naar Denemarken bij een inleverpunt bij een tankstation in Meppel. De personen die de pakketten kwamen inleveren gedroegen zich vreemd door onder meer de camera’s te proberen te ontwijken. Dat viel op waarna er een onderzoek werd ingesteld. Het pakket werd geopend en met een stanleymes werd geprikt in de vacuüm verpakte pakketjes, waardoor wit poeder zichtbaar werd. In het pakket bleek een kilo coke en 19,5 kilo speed te zitten.

Naar het adres in Denemarken dat op de pakketten stond bleek in de voorafgaande maand al 12 pakketten eerder te zijn verstuurd. Het totale gewicht van alle pakketpost was 200 kilo bleek na onderzoek. De politie heeft vervolgens de Deense autoriteiten ingeschakeld die op 16 september 2016 het adres doorzochten waar de pakketten waren aangenomen door de bewoner. Bij die doorzoeking werd onder andere ruim 15 kg amfetamine, ruim 800 gram cocaïne, bijna 700 gram MDMA en bijna 900 gram heroïne gevonden.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de in Denemarken en in de Nederland onderschepte partijen amfetamine met grote waarschijnlijkheid afkomstig zijn van dezelfde productiepartij. Ook het plastic verpakkingsmateriaal in Denemarken en Nederland is met elkaar vergeleken, met als conclusie dat de stukken plastic gelijk waren qua uiterlijk en materiaal.

De 28-jarige verdachte uit Assen is herkend als de persoon die pakketten op meerdere data heeft ingeleverd. Ook blijkt zijn mobiele telefoon te zijn aangestraald op telefoonmasten rond die inleverpunten. Een 34-jarige man uit Groningen, een voormalig agent, zegt betaald te zijn door verdachte uit Assen voor het aanmaken van verzendlabels en verder niks te maken te hebben met de smokkel. In zijn woning is echter onder andere een briefje gevonden met daarop de tekst, in zijn handschrift, ‘grensbewaking Denemarken hoe is de controle’ en aantekeningen met betrekking tot het kweken van wiet.

De verdachten werden in april 2017 aangehouden bij een actie van de politie. De mannen wijzen elkaar aan als opdrachtgever voor het versturen van de drugspakketten. De officier acht bewezen dat de verdachte uit Assen in 14 gevallen de pakketten heeft vervoerd en ingeleverd bij DPD postpunten. Opmerkelijk daarbij is dat hij op één dag pakketten op verschillende plekken, in Soest en in Amersfoort, op verschillende tijdstippen inleverde. ‘Waarom naar het midden van het land rijden, als je in het noorden woont en waarom niet allemaal tegelijk?’, aldus de officier.

De officier acht ook bewezen dat de verdachte uit Assen in een aantal gevallen heeft gezorgd voor de betaling van de verzendlabels via zijn eigen bankrekeningen, en dat hij in de overige gevallen de verdachte uit Groningen heeft laten betalen via diens bankrekeningen, waarna hij hem contant terug betaalde. Ook acht de officier bewezen dat de verdachte uit Assen de adresgegevens aanleverde aan de Groninger, die daarmee de verzendlabels bestelde.

De ontvanger van de pakketten is in Denemarken zowel in eerste aanleg als in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar celstraf. Tegen de verdachten in Nederland heeft justitie respectievelijk vier en zes jaar gevangenisstraf geëist voor het runnen van de drugslijn. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.