Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot drie jaar cel geëist in verband met grootschalige hennepteelt. De verdachten zouden grote wiethokken hebben gerund en waren ten tijde van aanhouding in het bezit van aanzienlijke hoeveelheden wiet.

Een 46-jarige man uit Leeuwarden wordt ervan verdacht dat hij samen met anderen in 2016 wiet heeft gekweekt aan de Marconistraat in Franeker. Daarnaast verdenkt het OM hem ervan dat hij 61 kilogram gedroogde hennep aanwezig heeft gehad in een kleine loods aan de Ouddeelstraat in Leeuwarden. Ook zou de man in bezit zijn geweest van XTC en munitie. Tot slot wordt hij verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met het op grote schaal en professioneel telen van wiet.

De 44-jarige vrouw, de echtgenote van de hoofdverdachte, wordt verdacht dat zij samen met haar man 61 kilogram gedroogde wiet in bezit heeft gehad en hoorde 240 uur werkstraf tegen zich eisen. In totaal zijn 12 personen in dit onderzoek aangemerkt als verdachte. In oktober 2017 stonden al negen verdachten voor de rechter in Leeuwarden. De rechter doet binnenkort uitspraak.