Justitie heeft gevangenisstraffen tot 9 jaar geëist voor de smokkel van een grote partij blokken cocaïne onder pallets met avocado’s.

Op 9 november 2018 werd de partij cocaïne van 1136 kilogram aangetroffen in de Antwerpse haven. In overleg met de Nederlandse autoriteiten werd besloten om de lading onder observatie af te leveren op de eindbestemming. De container werd voorzien van een baken, camera en apparatuur voor het maken van geluidsopnamen. Een hoeveelheid van 110 gram cocaïne werd in de container achtergelaten en de container werd vervolgens in overleg tussen de Belgische en de Nederlandse autoriteiten vrijgegeven voor aflevering.

De eigenaar van het transportbedrijf werd ondertussen getapt door de politie en daarin was te horen hoe hij de chauffeur liet afwijken van de route en doorstuurde naar een loods in Nieuwkoop. Na wat omzwervingen arriveerde het transport met de zeecontainer bij de loods. Toen verdachten de container doorzochten en ontdekten dat de sporttassen niet aanwezig waren, werd de chauffeur weggestuurd en vluchtten ook zijzelf in paniek weg. Hierop zijn de verdachten aangehouden door de politie.

Tegen een 24-jarige man uit Den Haag en een 24-jarige man uit Delft zijn gevangenisstraffen van 5 jaar plus een geldboete van 10.000 euro geëist. Tegen een 64-jarige man uit Nieuwkoop en een 29-jarige man uit Delft eiste het OM respectievelijk 9 en 8 jaar gevangenisstraf plus een geldboete van 20.000 euro. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.