Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen tot 9 jaar geëist voor de smokkel van een grote partij heroïne ter waarde van tientallen miljoenen euro’s.

Op 2 september 2019 volgt een observatieteam van de politie de 54-jarige verdachte wanneer hij met zijn vrachtwagen naar de haven van Antwerpen rijdt en een oplegger met container ophaalt. Met het observatieteam in zijn kielzog rijdt hij weer de Nederlandse grens over. Kort daarvoor heeft de Nederlandse politie van de Belgische autoriteiten informatie ontvangen dat deze specifieke container in Engeland is gecontroleerd. De Britse douaniers troffen tijdens een controle 1297 kilo heroïne aan in de container in dozen met handdoeken. De Engelse Douane haalt de heroïne eruit en plaatst zes grammen terug en geeft de container weer vrij.

De politie observeert hoe aan het eind van de ochtend van 2 september de vrachtwagen met oplegger parkeert op het terrein van een loods in Bergschenhoek en de verdachten er geleidelijk aan samenkomen. Even na het middaguur viel een arrestatieteam het pand binnen terwijl verdachten de heroïne uit de container haalden. Er zijn dan al enkele pallets uit de container gehaald. Bij de aanhouding van twee van de verdachten zijn Sky ECC encryptietelefoons aangetroffen met sim-kaartjes die nagenoeg gelijktijdig zijn geactiveerd en speciaal voor dit drugstransport bestemd lijken te zijn. Ook bij de verdachte uit Bergschenhoek is een encryptietoestel aangetroffen.

‘Het OM meent dat de strafwaardigheid moet worden gerelateerd aan de hoeveelheid van 1297 kilo heroïne. Gezien het feit dat een vrachtwagen, loods, encryptietelefoons en valse transportzegels nodig waren, neemt het OM aan dat verdachten wetenschap droegen dat het om een zeer grote hoeveelheid zou gaan. Als de Engelse politie niet had ingegrepen, was 1297 kilo heroïne ingevoerd. Ook de voorbereidingshandelingen waren gericht op een grote hoeveelheid.’ Tegen de verdachten is 8 en 9 jaar cel geëist. De rechtbank doet op 5 maart uitspraak in deze zaak.