De verborgen ruimte waarin de cocaïne werd gevonden. © OM

Cel geëist voor stapels cash in tassen en miljoenen aan blokken cocaïne in Vinkeveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 10 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die gepakt werd met stapels cash en voor miljoenen aan blokken cocaïne in Vinkeveen.

Het viel eind 2020 agenten op dat een auto in Vinkeveen opvallende manoeuvres maakte. De politie houdt het voertuig in de gaten en ziet dat er contact is met andere voertuigen, Er wordt geparkeerd, gewisseld van bestuurders en een van de auto’s rijdt naar een dichtbij gelegen loods om na tien minuten weer terug te keren. Nadat besloten is de auto’s te doorzoeken, vindt de politie in een van de voertuigen een verborgen ruimte met resten wit poeder erin. Een van de bestuurders heeft ook de sleutels bij zich van de nabij gelegen loods.

Na de ontdekking wordt besloten om ook de loods te doorzoeken. Daar is het raak en treft de politie 207 blokken cocaïne aan in een verborgen ruimte in een stapel planken. Ook liggen er 28 blokken cocaïne in een geparkeerd busje. In totaal wordt er 235 kilogram cocaïne gevonden met een straatwaarde van circa 13 miljoen euro. In een auto die bij de loods geparkeerd staat, wordt verdeeld over twee tassen ruim 478.000 euro aan contant geld aangetroffen. De aanwezige mannen worden aangehouden.

Het onderzoek van de politie leidt uiteindelijk naar een 61-jarige man uit Vinkeveen. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. Dat hij de grote man was, blijkt volgens een woordvoerder van justitie onder meer uit getuigenverklaringen, het aantreffen van een groot aantal goederen van de verdachte in de loods en het feit dat de auto’s waarin de drugs en het geld werden gevonden bij hem in gebruik waren. Ook beschikte de verdachte over een zogenaamde pgp-telefoon voor versleutelde berichtgeving. Door het kraken van Encrochat werd duidelijk dat hij gechat zou hebben over drugshandel. Het ging daarbij onder meer over het wassen, koken en versnijden van drugs en over drugstransporten.

Tegen de man is voor betrokkenheid bij onder meer grootschalige drugshandel een straf van 10 jaar geëist. Ook is de rechtbank verzocht om onder andere de bijna een half miljoen euro aan in beslag genomen contant geld en twee voertuigen verbeurd te verklaren. Twee andere verdachten in deze zaak stonden eerder al voor de rechter. De een moet 6 jaar de cel in en de ander is vrijgesproken. 

De verborgen ruimte waarin de cocaïne werd gevonden. © OM