Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor voorbereiden liquidatie: ‘Was aan het w8en om op iemand te schieten, voor 4000 euro’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor het voorbereiden van een liquidatie in Soest.

Bij het Team Criminele Inlichtingen kwam op 13 maart een tip binnen dat er een mogelijke liquidatie op handen zou zijn. Drie dagen later werd een 36-jarige Hagenaar aangehouden. Uit onderzoek bleek dat hij op 9 maart zijn moeder had geappt over de liquidatie. ‘Was aan het w8en om op iemand te schieten, voor 4000 euro. Maar die gene was er niet’.

De 36-jarige had in de periode van 4 tot 16 maart intensief Whattsapp-contact met een 26-jarige Hagenaar wat volgens het OM ging over de te plegen liquidatie. Het OM ziet de 26-jarige Hagenaar als de ‘makelaar’ die namens de onbekend gebleven opdrachtgever de liquidatie-opdracht heeft uitgezet. De Hagenaar en een 20-jarige Amsterdammer werden ongeveer twee maanden na de eerste verdachte aangehouden.

De 20-jarige Amsterdammer zou volgens het Om als chauffeur hebben gefungeerd en de beschikking hebben gehad over een kalashnikov machinegeweer. Hij verklaarde aan een undercoveragent dat hij in december 2020 in Servië vijftien kalashnikovs had gekocht. In zijn woning is ook munitie voor dergelijke vuurwapens aangetroffen. Op zijn telefoon is een filmpje aangetroffen van hem met een machinegeweer en patroonmagazijnen.

De verdachten zouden volgens de officier op verschillende momenten voorverkenningen hebben gedaan. Op 7 april 2021 trof de politie in de buurt van de woning van het doelwit een witte Volkswagen Caddy aan die daar al geruime tijd stond. Het bleek te gaan m een gestolen auto met valse kentekenplaten. In de auto werd een jerrycan met benzine aangetroffen. Vermoedelijk bedoeld om daarmee de vluchtauto na een geslaagde liquidatie in de brand te steken.

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de drie verdachten samen een liquidatie hebben voorbereid op de bewoner van de woning in Soest. Hij eiste zeven jaar tegen de 36-jarige en de 26-jarige Hagenaar en zes jaar cel tegen de 20-jarige Amsterdammer. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.