Cel geëist voor witwassen 4,2 miljoen euro via BV’s op naam van katvangers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van het witwassen van 4,2 miljoen euro via katvangers.

De man probeerde volgens de officier van justitie buiten schot te blijven door gebruik te maken van twee katvangers, die op papier de bestuurders van de ondernemingen leken. In werkelijkheid hadden zij niets over de bedrijven te zeggen en had de verdachte, op de achtergrond, wel degelijk de leiding.

Het OM verdenkt de verdachte ervan meer dan 4,2 miljoen euro te hebben witgewassen via de bankrekeningen van een drietal BV’s. In de periode januari 2015 tot en met 31 december 2016 zou de verdachte miljoenen euro’s hebben witgewassen. Samen hadden de katvangers ongeveer 15 bedrijven op naam staan. Bankpassen en inlogcodes moesten ze afstaan aan de verdachte. De bedrijven hadden vermoedelijk geen legale bedrijfsactiviteiten. Ook hadden ze geen feitelijk adres maar slechts een postadres in een kantoorverzamelpand.

In ongeveer twee jaar tijd werden miljoenen euro’ op de bankrekeningen van de drie BV’s gestort en overgemaakt naar rekeningen in Oost-Europa en Zuid-Amerika. De precieze herkomst maar ook de precieze bestemming van het geld was niet vast te stellen. Tegen de verdachte is een celstraf van 4 jaar en 6 maanden geëist in verband met witwassen. De rechter doet op 6 februari uitspraak.