Cel geëist voor witwassen na aanbieden anoniem wisselen bitcoins voor cash

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man voor het witwassen van cash via bitcoins.

Onder een pseudoniem zou de 46-jarige man uit Zwolle, volgens justitie, illegaal zaken hebben gedaan. Via een advertentiewebsite zou hij bitcoins hebben aangeboden voor contant geld, waarbij hij zijn klanten anonimiteit garandeerde en zijn eigen identiteit afschermde.

De verdachte heeft zijn klanten de mogelijkheid geboden de identiteitscontrole die in het betalingsverkeer verplicht is, te omzeilen, stelde de officier van justitie. De verdachte vroeg daarvoor een hoge commissie, gemiddeld ruim 16 procent. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat de man zeker 15 transacties heeft uitgevoerd en daarmee ruim 38.000 euro heeft verhandeld. Hiermee zou hij minimaal 4800 euro hebben verdiend.

‘Of dit de totale omvang is of slechts het topje van de ijsberg is, weten we niet. Er is niets op papier terug te vinden’, aldus de officier tijdens de zitting. Die ruim 4800 euro aan winst moet hij in elk geval terugbetalen, vindt het OM. Tegen de man is verder 14 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.