Een deel van de aangetroffen gestolen telefoons. © OM

Cel voor Colombiaanse bende gepakt met tientallen telefoons gestolen op festivals Nederland

Een Colombiaanse bende is veroordeeld tot celstraffen voor het stelen van tientallen telefoons op festivals in Nederland.

De zeven Colombianen arriveerden op 23 juni in een vakantiehuis in Boskoop, die ze voor een week hadden geboekt. Er waren meerdere festivals dat weekend in Nederland en de verdachten hebben een aantal bezocht. Het gaat onder meer om het OH MY-festival in Rotterdam en Defqon in Biddinghuizen.

De zaak kwam aan het rollen toen een dag na het festival in Rotterdam een bezoeker zich meldde bij de politie en aangaf dat zijn toestel gestolen was. De telefoon gaf als locatie een vakantiehuisje in Boskoop aan. De politie is daarop ter plaatse gegaan en heeft een inval verricht. Eenmaal binnen troffen agenten een grote hoeveelheid gestolen telefoons aan. Het ging om meer dan negentig stuks. Verder lagen er grote geldbedragen in het huisje.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van een jaar tegen zes verdachten. De politierechter heeft uitspraak gedaan en vijf maanden cel opgelegd. Omdat ze alleen de diefstal en het witwassen van de telefoons waar een aangifte aan gekoppeld kon worden bewezen verklaarde, kwam de rechter tot een lagere straf dan de officier van justitie had geëist. Een 38-jarige verdachte staat volgende week woensdag nog voor de rechter.

Een deel van de aangetroffen gestolen telefoons. © OM