Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel voor drugsdealer na aanslag met explosief bij conflict criminele circuit

De rechtbank heeft een drugsdealer uit Amerongen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een aanslag met een explosief.

Op 10 september 2022 vond er een ontploffing plaats in een woning in Leersum. De hulpdiensten worden ingeschakeld en de politie stelt een onderzoek in. Het bleek te gaan om een aanslag met een cobra, vuurwerk met de kracht van een handgranaat. De bewoners liggen op het moment van de ontploffing te slapen en blijven ongedeerd.

Op camerabeelden is te zien dat er om 04:19 uur iemand met een bivakmuts naar de deur van de woning loopt, iets aansteekt en wegrent waarna een explosie volgt. Die beelden zijn enkele weken later ook getoond in het opsporingsprogramma van de regionale omroep. Het motief lijkt te liggen in het criminele circuit. De zoon van het gezin is op dat moment actief in het drugsmilieu. Bij de politie zegt de zoon dat hij een openstaande rekening heeft bij iemand uit Amerongen, namelijk de nu 21-jarige verdachte. Hij herkent de man ook op de beelden.

De politie besluit de telefoon van de verdachte af te luisteren. In één van de tapgesprekken zegt de man dat hij de aanslag niet heeft gepleegd, maar dit gesprek lijkt volgens de rechtbank in scene te zijn gezet met als doel zijn schuld te verdoezelen. In  een ander tapgesprek is te horen dat het broertje van de verdachte zegt dat zijn broer met zijn hoofd op televisie komt. Ook blijkt uit de stappenteller van de man dat hij rond het tijdstip van de aanslag actief was, iets wat opvalt omdat op dat tijdstip de meeste mensen liggen te slapen.

De verdachte uit Amerongen wordt uiteindelijk eind september 2021 aangehouden. De rechtbank heeft hem schuldig bevonden en veroordeeld tot 36 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk. Verder is een proeftijd van drie jaar opgelegd.