Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel voor explosie bij advocatenkantoor Heerhugowaard om cliënt die te lang moest ‘branden’

Een man is veroordeeld tot een celstraf voor een explosie bij een advocatenkantoor in Heerhugowaard. Aanleiding zou een boze cliënt zijn die te lang moest ‘branden’ en niet geholpen zou zijn door de advocaat.

De aanslagen vonden in de nacht van 12 op 13 oktober 2020 plaats bij het kantoor. Het pand stond op het moment van de explosie leeg. Uit forensisch onderzoek bleek dat er bij de explosies zeer waarschijnlijk gebruik is gemaakt van zwaar vuurwerk in de vorm van een shell- of mortierbom waardoor de ramen van het pand sneuvelden.

Enkele dagen voor de ontploffing en in de dagen erna, ontving de advocaat die eerder in het pand was gevestigd drie dreigbrieven. Daarin stond dat de advocaat een voormalige cliënt in een strafzaak niet goed genoeg zou hebben bijgestaan waardoor deze cliënt nu te lang moet ‘branden’. De advocaat zou een fout hebben gemaakt die rechtgezet moest worden. De daders eisten 9000 euro en anders zou er schade toe worden gebracht aan de advocaat, haar collega’s en/of het pand.

Na onderzoek werd de 21-jarige verdachte aangehouden. Volgens de rechtbank heeft hij in opdracht van de voormalige cliënt of een derde het explosief geregeld en tot ontploffing gebracht. Dit leidt de rechtbank onder meer af uit de inhoud van de berichten die de verdachte en de voormalige cliënt met elkaar wisselden enkele uren voor de aanslag. De man heeft 30 maanden cel, waarvan 16 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar opgelegd gekregen.