Cel voor man die lachgas gebruikte en inreed op politie tijdens wilde achtervolging

De rechtbank heeft een man veroordeeld die lachgas gebruikte tijdens een achtervolging en op de politie inreed.

Op Koningsdag kwamen er bij de politie kort na elkaar twee meldingen dat een automobilist al rijdend lachgas aan het gebruiken was. Agenten zijn op zoek gegaan naar de man en kregen de auto in beeld. Ze herkenden de bestuurder als de persoon van wie ze het rijbewijs eerder die week vanwege lachgasgebruik hadden ingevorderd. De politie zag dat de verdachte weer lachgasballonnen gebruikte en gaf hem een stopteken.

De man negeerde het stopteken en ging er vandoor. Er ontstond een achtervolging waarbij er hoge snelheden werden gehaald en er gevaarlijk rijgedrag werd vertoond. Overige weggebruikers konden de verdachte slechts ternauwernood ontwijken. De politie moest de achtervolging twee keer afbreken omdat die te gevaarlijk werd. Op een gegeven moment reed hij ook in op een politiebusje. Na de wilde achtervolging kon de verdachte worden aangehouden.

De rechtbank Noord-Holland heeft een 20-jarige man nu schuldig bevonden inzake het inrijden op een politiebusje bij de gevaarlijke achtervolging door Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Hij heeft een celstraf opgelegd van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk opgelegd gekregen, met een lachgasverbod als voorwaarde. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van 12 maanden.