© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Cel voor schietpartij in Helmond waarbij onschuldige omstanders werden geraakt

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een schietpartij in Helmond waarbij twee onschuldige omstanders werden geraakt.

In de middag van 21 januari 2019 vond er een schietpartij plaats op een kruising in het centrum van Helmond. Daarbij is in de richting van (inzittenden van) een Volkswagen Golf geschoten. Er waren op dat moment veel voorbijgangers aanwezig. De 22-jarige verdachte erkende tijdens de zitting twee weken geleden dat hij vanuit een auto minstens vier kogels achteruit heeft afgeschoten in de richting van een man met wie hij op dat moment een conflict had en die bij de Golf stond.

De inzittenden van de VW Golf zijn gelukkig op tijd weggedoken en hebben geen letsel opgelopen, maar twee toevallige passanten die niets met dit conflict te maken hadden, zijn dus wel geraakt. Een peuter heeft ernstig letsel opgelopen doordat de kogel haar in haar been raakte. Zij zat in het fietsstoeltje bij haar moeder die met de fiets in de hand liep. Het andere slachtoffer, een scholier op de fiets, liep een schampschot in haar arm op. Als zij iets anders in de kogelbaan had gefietst, had dit voor haar veel ernstiger kunnen aflopen, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

De schutter is nu schuldig bevonden aan meervoudige poging tot doodslag. De rechtbank Oost-Brabant legt een gevangenisstraf op van 10 jaar. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 21.000 euro.