De twee mannen die verdacht werden van het voorbereiden van een ‘Mocro Maffia’ liquidatie in een shisha lounge aan de Amstelveenseweg in Amsterdam, hebben zeven en acht jaar cel opgelegd gekregen.

De 40-jarige H.A. moet zeven jaar de cel in en zijn medeverdachte G.C. (27) is veroordeeld tot acht jaar cel.

De twee verdachten, de 27-jarige G.C. uit Amsterdam en de 40-jarige H.A. uit Zaandam, werden in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juni in de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid aangehouden omdat het voertuig waarin ze reden geregistreerd stond als gestolen. De Amsterdammer sloeg op de vlucht en is later aangehouden. In de auto troffen agenten op de passagiersstoel een tas waarin duidelijk een automatisch vuurwapen te zien was. Daarnaast werden nog twee doorgeladen handvuurwapens gevonden waarvan één een geluidsdemper had. Verder lag in de auto munitie, benzine en een wc-rol.

Het OM denkt dat de twee mannen op weg waren naar een liquidatie. De Amsterdammer gaf de Zaandammer instructies om zwarte kleding te dragen, zijn telefoon, bankpas en ID-kaart thuis te laten en handschoenen aan te doen. De Zaandammer volgde de instructies op en deed uit zichzelf ook nog een kogelwerend vest aan.

Beide mannen zouden hebben verklaard dat de gestolen BMW waarin ze reden na hun klus in ‘de fik zou worden gestoken’. De Zaandammer (H.A.) kreeg opdracht om samen met de Amsterdammer (G.C.) naar de Karperweg te rijden. Volgens A. om iemand te ‘checken’ oftewel in de gaten te houden. Volgens C. om een tas met wapens over te dragen aan een persoon.

Aan de Karperweg ligt een bekende shisha-lounge waarin in maart 2014 Mohammed El Mayouri werd geliquideerd. Uit camerabeelden blijkt dat in de nacht van 5 op 6 juni een donkere BMW arriveerde bij de shisha-lounge. Twee personen stappen daaruit en gaan naar binnen. Eén van de twee vertrekt een uur later uit de lounge en rijd weg in de donkere BMW. De gestolen BMW met daarin G.C. en H.A. volgt de donkere BMW. Volgens de officier van justitie vertoont de gestolen BMW ‘opmerkelijk rijgedrag’. De bestuurder probeerde van alles om de donkere BMW niet uit het oog te verliezen.

In de Zeilstraat ziet een politieauto de gestolen BMW rijden en geven de bestuurder een stopteken. Daarop zet H.A. de auto aan de kant waarop de passagier, G.C., direct op de vlucht slaat. Volgens het OM hebben de oplettende agenten door de staande houding een liquidatie voorkomen.