Een Amerikaanse eigenaar van een restaurant is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het jarenlang mishandelen en uitbuiten van een licht verstandelijke beperkte man.

De 54-jarige Bobby Paul Edwards sloeg John Christopher Smith en liet het slachtoffer werken voor hem zonder vergoeding. Met een riem of met potten en pannen werd Smith mishandeld als hij niet hard genoeg werkte. Het ging er ruim tien jaar lang gruwelijk aan toe en de autoriteiten spreken van slavernij.

Smith werkte al sinds zijn twaalfde voor het restaurant in South Carolina, aan de Amerikaanse oostkust. In 2009 trad Edwards aan als manager en begonnen de mishandelingen. De zaak kwam aan het rollen nadat een buurtbewoner een melding maakte bij de autoriteiten. De FBI startte vervolgens een onderzoek.

De verdachte bekende vorig jaar al schuldig te zijn. De rechtbank heeft Edwards deze week een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd. Daarnaast moet hij Smith een schadevergoeding van omgerekend ongeveer een kwart miljoen euro betalen.