Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een eigenaar van een wokrestaurant in Den Haag voor het witwassen van 1,5 miljoen euro.

Het geld is volgens de officier van justitie niet uit legale inkomsten te verklaren en is overgeboekt naar China. Drie inmiddels ex-werknemers van het restaurant hoorden taakstraffen en een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Zij zouden hun bankrekeningen hebben laten gebruiken voor het witwassen.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de voormalig eigenaar van het wokrestaurant de drie werknemers met een tewerkstellingsvergunning naar Nederland heeft laten overkomen. Ze gingen in het wokrestaurant werken. Het vermoeden is dat de eigenaar van het restaurant de werknemers hielp met het openen van bankrekeningen. Hij zou hebben geregeld dat hij kon beschikken over de bankpassen en pincodes van de werknemers.

Via de rekening van een van de werknemers werd ruim 850.000 euro overgemaakt naar China, via de rekening van een tweede werknemer 550.000 euro en via de rekening van een derde werknemer 90.000 euro. Het vermoeden is dat de gelden afkomstig waren van misdrijf. Althans, van een legale afkomst is niet gebleken en door de gelden via de rekeningen van zijn werknemers naar het buitenland over te maken, zou de restauranteigenaar hebben geprobeerd om de vermoedelijk criminele herkomst te verhullen.

De officier eist tegen de voormalig eigenaar een gevangenisstraf van 15 maanden onvoorwaardelijk. Daarnaast eist hij een geldboete van 500.000 euro. Tegen de werknemers werden werkstraffen en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.