Foto ter illustratie.

Celstraf en verplichte behandeling na valse bommelding op vlucht van Dubai naar Schiphol

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf en behandeling na een valse bommelding in een vliegtuig van Dubai naar Schiphol.

De 50-jarige man deed de valse melding op 13 juli 2022. De verdachte vloog in een vliegtuig van Emirates Airlines naar Schiphol. Het vliegtuig was net begonnen aan de landing toen de verdachte aan boord een briefje aan een bemanningslid gaf met daarop de tekst: ‘dit is geen grap. Ik heb hier een bom voor de landing’. Bij het overhandigen van het briefje zei hij: ‘I would read that.’

De man zou in 2020 ook een valse bommelding hebben gedaan, maar die zaak is wegens zijn gezondheidstoestand geseponeerd. Tijdens de zitting erkende de verdachte toen ook de valse bommelding te hebben gedaan omdat hij hulp zocht. De situatie was volgens de verdachte vergelijkbaar met de huidige situatie. 

De rechtbank heeft hem schuldig bevonden en een celstraf van 240 dagen, waarvan 44 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar opgelegd. Daarnaast moet hij zich verplicht laten behandelen.