Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf maanden cel geëist tegen een loslippige politieagent die meerdere vrouwen vertelde over zijn werk als beveiliger van Geert Wilders.

De 37-jarige verdachte was als politieman werkzaam voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB, voorheen de Dienst Bewaken en Beveiligen – DBB). In mei 2016 startte de politie een onderzoek naar de man naar aanleiding van meerdere binnengekomen tips. Daarin werd onder meer gesteld dat de verdachte informatie uit de politiesystemen zou doorgeven aan criminelen.

Er volgde een onderzoek van acht maanden waarbij de man werd getapt, geobserveerd en in zijn auto werd afgeluisterd. Daaruit bleek niet dat hij gevoelige informatie zou doorspelen aan criminelen. Wel bleek dat hij drie dames, met wie hij privé contact had, gedetailleerd vertelde over zijn werk. Aangezien de DKDB verantwoordelijk is voor de beveiliging van VIP’s en personen tegen wie een dreiging bestaat, ging het daarbij om gevoelige informatie.

Na zijn aanhouding heeft de verdachte bekend te loslippig te zijn geweest tegen de vrouwen in kwestie. Omdat de man al eerder was gewaarschuwd en daarnaast bij een gevoelig politie-onderdeel werkte, heeft het OM vijf maanden cel geëist en een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor de duur van vijf jaar.