Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Celstraf geëist voor 1,4 miljoen euro cash in koffers op Schiphol

Justitie heeft vier jaar cel geëist voor 1,4 miljoen euro in een koffer op Schiphol.

Op 7 december 2019 vloog een 48-jarige man uit China vanuit Italië, via Nederland naar China. Tijdens een controle op Schiphol ontdekten douaniers een grote partij cash in twee koffers van de verdachte. In totaal lagen er 26.000 biljetten van €50,- en 800 biljetten van €100,- in de twee stuks ruimbagage ter waarde van 1.380.000 euro.

De man werd aangesproken bij de gate en de douane vroeg hem hoeveel geld hij bij zich had. Hij antwoordde 8000 euro en dat hij niet in het bezit was van een aangifteformulier liquide middelen. In zijn rugtas zat nog 7900 euro. De man werd na de geldvangst aangehouden op verdenking van witwassen en overtreding van de Algemene Douanewet.

Tijdens zijn detentie gaf de man verschillende verklaringen op over het geld. Zo claimde hij het te vervoeren van 24 andere personen. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat hij op zoek was naar mensen die het geld wilden erkennen als hun legaal verdiende inkomen. Wie hieraan meedeed zou een deel van het geld krijgen.

Tegen de verdachte is nu een gevangenisstraf van vier jaar geëist inzake witwassen. Hij heeft geld dat afkomstig is van een misdrijf, geprobeerd te onttrekken aan het zicht van de autoriteiten en daarmee heeft hij de integriteit van het internationale financieel en economisch bestel aangetast, aldus justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.