De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Celstraf geëist voor bewaren machinegeweren en granaten voor criminele groepering

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen een man die zware vuurwapens zou hebben bewaard voor een criminele groep. Het gaat onder meer om machinegeweren en granaten.

In november 2018 troffen agenten twee automatische vuurwapens aan met bijbehorende patronen, een opzetstuk om machinegeweren geschikt te maken voor het afschieten van geweergranaten en vier geweergranaten. Twee van die granaten waren zo krachtig dat daarmee pantservoertuigen zouden kunnen worden doorboord. De officier sprak tijdens de zitting over een ‘exceptioneel zwaar wapenarsenaal’.

Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat één van de machinegeweren is gebruikt bij de beschieting van een woning aan de Benkoelenstraat en Club LuxXx aan de Brinkstraat in Enschede op 19 september 2017. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte, een 28-jarige man uit Hengelo, een moeilijk te ontdekken verbergplaats geboden zodat de criminele groep er op ieder gewenst moment over kon beschikken.

De politie is de verdachte op het spoor gekomen doordat er enige tijd meegelezen werd op cryptofoons die gebruikmaakten van de applicatie Ironchat. De officier heeft een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de verdachte die inmiddels een bekennende verklaring heeft afgelegd. De rechter doet binnenkort uitspraak.