Celstraf geëist voor handel in vuurwapens en drugs via dark web onder naam ‘Amsterdoomed’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist voor wapen- en drugshandel via het dark web onder de naam ‘Amsterdoomed’.

Nadat in 2017 de drugsmarktplaats Alphabay uit de lucht werd gehaald door de FBI zijn agenten op de naam gestuit. Uit de gegevens van Alphabay werd niet meteen duidelijk om wie het ging maar toen degene achter de naam eind 2018 een vuurwapen bestelde via een andere marktplaats kon de politie de verdachte traceren. Het bleek te gaan om een 31-jarige man rijdens op een taxi in Amsterdam en in opleiding voor leraar maatschappijleer.

Tijdens het onderzoek bleek volgens justitie dat hij zelf zeker negen vuurwapens zou hebben verkocht, en bovendien honderden xtc-pillen, ruim een ons cannabis, en bijna 20 gram cocaïne. Bij een doorzoeking in zijn woning werd nog meer xtc, cocaïne, en cash geld gevonden. Op het darkweb zou hij hebben gehandeld onder de namen Merchantsofdeath en Hells_Angels.

De officier nam het de 31-jarige kwalijk dat hij zich nooit rekenschap heeft gegeven van de consequenties van zijn handel: blind verkopen via het darkweb aan anonieme kopers. Tegen de verdachte is vier jaar cel, waarvan een maand voorwaardelijk, geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak.